Tuntuuko joulu joululta ilman kinkkua ja sinappihuntua?

Jo monena vuonna joulun pyhien jälkeen, olemme perheeni kanssa pohtineet seuraavaa joulua ja sitä, mitä silloin katamme ruokapöytään. Lähes aina keskustelumme lopputuloksena teemme päätöksen, että ensi vuonna joulumenuun keksitään jotain uutta ja erilaista. Jostain syystä näistä upeista suunnitelmista huolimatta jouluaattona pöytään nostetaan se iän ikuinen sinappihunnuin varustettu joulukinkku, laaja valikoima sillejä, laatikot sekä lukuisa määrä muita jo monta kertaa maistettuja ruokalajeja. Mikään ei siis juurikaan ole muuttunut viimeisen kymmenen vuoden aikana.

 

Tänä vuonna olemme viimein oikeasti päättäneet toteuttaa kauan uhkaamamme suunnitelman ja rakennamme joulupöydän tarjoilukokonaisuuden uudella, meidän perheellemme modernilla tavalla. Jotta kuitenkaan aivan kaikista perinneherkuista ei tarvitse luopua, sovimme perheeni kanssa, että jokainen meistä saa valita yhden perinteikkään suosikkinsa säilytettäväksi tämänkin vuoden joulumenussa. Näiden ”tuttujen ja turvallisten” elementtien rinnalle keksimme sitten erilaisia jouluisia makuja, joilla saamme uutta svengiä joulupöytäämme.

Valintojemme lopputuloksena vuoden 2015 joulupöydässä säilyvät seuraavat perheemme perinteiset jouluruoat: isoäitini reseptin mukaan valmistettu kotijuusto (tämä on oma suosikkini), äitini perinteinen joululeipä (oikein tumma, maltainen ja hivenen makea herkku), imelletty perunalaatikko (tätä ilman isäni ei kuulemma saa joulua käyntiin), veljeni valintana kylmäsavustettu lohi vanhan naapurimme savusaunasta, mieheni kestosuosikki siian mäti, smetana & hakattu sipuli ja lopuksi vielä makean perään olevan kälyni toiveesta itse tehdyt suklaatryffelit. Näiden perinteisempien ja koko perheellemme tuttujen makujen ympärille ideoimme uusia ruokalajeja, joita olemme kukin pistäneet korvan taakse erilaisista lehdistä, netistä sekä (myönnettäköön) tuttavien joulupöydistä. Menusuunnitelmamme tulevalle joululle sai lopulta seuraavan muodon:

Joulumenu 2015

Omena-kaneliglögi

***

Isoäidin kotijuusto
Vihannon kylmäsavulohi ja yrtti-limekastike
Jouluinen fenkoli-lohiceviche
Appelsiinisilli
Siian mätiä, smetanaa ja hakattua sipulia
Keitetyt tillillä ja voilla maustetut perunat
Moderni rosolli yrttipaahdetuista juureksista ja vuohenjuusto-creme
Granaattiomena-yrttisalaatti
Itse tehty maltainen joululeipä ja voita

***

Imelletty perunalaatikko
Jouluinen bataattilaatikko
Tähtianiksella glaseerattua, ylikypsäksi haudutettua porsaan niskaa

***

Itse tehdyt sulkaatryffelit
Kanelilla maustettu creme brulee

Lopputulos vaikuttaa mielestäni oikein pirteältä – joulun makuja löytyy runsaasti, mutta ehdottomasti uudelta kantilta katsottuna. Jouluruokaprojektimme on saanut ainakin itseni odottamaan joulua aivan uudella innolla ja voihan olla, että onnistuessaan menussamme nyt komeilevat uutuudet anastavat lopulta uuden arvonimen perinteisten jouluherkkujemme listalla.

Nyt jää siis vain nähtäväksi tuntuuko joulu joululta ilman kinkkua ja sinappihuntua!

Tutustu myös Share Cateringin moderniin joulumenuun tästä.

Kirjoittajana: Olkkonen, Share Cateringin myynnistä
< Edellinen Seuraava >